Hlíva ústřičná

 

JEJÍ ÚČINKY
Mezi hlavní účinky hlívy ústřičné patří posílení imunity organismu, zvyšuje odolnost organismu vůči virovým, bakteriálním, plísňovým a parazity vyvolaným onemocněním. Snižuje riziko opakování infekcí horních cest dýchacích a potřebu opakovaného užívání antibiotik. Upravuje krevní tlak, zlepšuje stav cévního systému a pomáhá udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi. Je využívána také pro podporu střevní peristaltiky, při alergii, pro zlepšení metabolismu cukrů, tuků a dalších látek a celkovou regeneraci organismu. Glukany se uplatňují rovněž u odstraňování vedlejších účinků chemoterapie a ozařování, zabraňují únavě, stresu a zvyšují účinky antibiotik a protilátek. Ženy bude zajímat, že glukany obsažené v krémech, zabraňují vzniku vrásek. Výzkumy dokazují, že beta-glukan je účinný při současném podávání s monoklonálními protilátkami, jelikož zvyšuje jejich aktivitu. Monoklonální protilátky jsou čím dál častěji využívány k léčbě různých typů rakoviny, proto stoupá i význam beta-glukanu.

OBSAHOVÉ LÁTKY
Hlíva ústřičná obsahuje významnou imunomodulační látku beta-1,3/1,6 D-glukan, který se v odborné literatuře označuje jako pleuran. Je dále zdrojem vitamínů skupiny B, C, D, K, minerálních látek a stopových prvků - jódu, železa, draslíku, selenu, zinku, fosforu, bóru, sodíku, železa, proteinů pleurostrinu a ostreolysinu, vlákniny ve formě nevětvených beta glukanů, nukleotidů, sterolů a houbového chitosanu. Najdeme v ní malé množství lovastatinu, který pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu a působí preventivně proti ateroskleróze a srdečně – cévním onemocněním. Uvádí se také obsah pleurotinu, který má antibiotický a antitrombotický účinek.

Je lepší si něco dobrého uvařit, než se cpát tobolkami.

Tyto recepty jsou z internetu, ale super.

Osvědčené recepty

HLÍVA JAKO ŘÍZEK

Spotřeba: 400 g hlívy ústřičné, 3 PL hladké mouky, 3 PL strouhanky, 2 vejce, olej na smažení
a koření HOUBY VEGI (houbová kořenící delikatesa bez glutamanu sodného)
 

Postup: Použijeme jenom kloboučky hlívy. Umyjeme je a ubrouskem osušíme.
Posypeme HOUBY VEGI a obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran.
Hlívové řízky podáváme teplé s bramborovou kaší.

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY
Spotřeba: 500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 1,5 l vody, 1 PL oleje,
VEGI VEGI
(zeleninová delikatesa bez glutamanu sodného), mletá sladká paprika, majoránka, 2 stroužky česneku, 1 PL hladké mouky.

Postup: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na úzké proužky nakrájenou hlívu a dusíme.
Potom přimícháme papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla.
Přidáme zeleninovou delikatesu VEGI VEGI, lisovaný česnek a majoránku.
Polévku necháme krátce povařit a za stálého míchání ji zahustíme hladkou moukou.

 

CIBULE PLNĚNÁ HLÍVOU
Spotřeba: 8 velkých cibulí, 500 g hlívy ústřičné, 3 PL strouhaného sýru, 2 PL másla, koření HOUBY VEGI

Postup: Z cibulí odřežeme vršek a dusíme je 5 minut ve vodě, potom z nich lehce vybereme vnitřní vrstvy
a připravíme cibulové misky. Vybranou cibuli najemno nakrájíme, zlehka osmahneme na másle,
přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu. Po 20 minutách tepelné úpravy směs ochutíme kořením HOUBY VEGI,
naplníme cibulové misky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme asi 10 minut v zapékací misce.
Podáváme jako předkrm nebo jako přílohu k masu s rajčatovou omáčkou.

HLÍVA NA ČESNEKU
Spotřeba: 400 g hlívy, 2 stroužky česneku, 3 PL hladké mouky, 100 g oleje na smažení, HOUBY VEGI

Postup: Použijeme jenom klobouky, které očistíme a umyjeme vlažnou vodou. Potřeme je česnekem a ochutíme HOUBY VEGI. Obalíme v mouce a pomalu smažíme na oleji. Podáváme s tatarskou omáčkou a s americkými bramborami.

 

HLÍVA JAKO ŠPÍZ
Spotřeba: 250 g hlívy, 1 vejce, 150 g tvrdého sýru, 100 g salámu, 2 PL hladké mouky, 4 PL mléka, olej, HOUBY VEGI

Postup: Klobouky hlívy očistíme, povaříme ve slané vodě, pokrájíme na větší kousky, okořeníme HOUBY VEGI.
Na jehlu střídavě navlékáme plátky hlívy, plátky sýra a kolečko salámu
(lze doplnit pro barvu chuti např. žampiony).
Plnou jehlu obalíme v těstíčku z mléka, mouky a vajíčka a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.
Podáváme teplé se zeleninovou oblohou a bramborami.

SALÁTY

Hlívový salát míchaný
250 g hlívy, 2 rajčata, 50 g jemné šunky, 1 vařené vejce, lžička olivového oleje, pepř, citronová šťáva, sůl
 

Houby nakrájíme na nudličky a v malém množství osolené vody 5 minut povaříme. Necháme na sítku okapat a zchladnout.
Do misky vložíme na nudličky nakrájenou šunku, na kolečka vařené vejce a rajčata. Přisypeme hlívu a vše zalijeme zálivkou. Zálivku si připravíme z octa, soli, oleje,citronové šťávy a pepře.
Dobře promícháme a necháme uležet v chladničce.
Podáváme s chlebem, nebo pečivem.

Hlívový salát s kuřecím masem
500 g hlívy,1 dl vody, 2 lžíce oleje, pepř, kuřecí šunka, nebo zbytky pečeného kuřecího masa,
salátová okurka, ocet, 1 lžíce sterilovaného hrášku a kukuřice, sůl.

Hlívu očistíme, nakrájíme a podusíme na tuku nejméně 20 minut. Podušené houby necháme vychladnout.
V misce smícháme vychlazenou hlívu s nasekaným kuřecím masem, nebo šunkou, osolíme, opepříme.
Vše promícháme podle chuti s octem a sterilovanou zeleninou a necháme v chladničce uležet.

Hlívový salát se zeleninou
250 g hlívy, 150 g mrkve, 100 g celeru, 1 velká cibule, 1 lžíce oleje, mletý pepř, drcený kmín, ocet, sůl

Hlívu nakrájíme na nudličky a jemně povaříme v osolené vodě. Přecedíme přes sítko a necháme okapat a vychladnout.
Na struhadle nastrouháme zeleninu na nudličky, vmícháme vychlazené houby a drobně nasekanou cibuli.
Osolíme, opepříme a můžeme dochutit olejem a octem. Necháme v chladničce nejméně 2 hodiny uležet.
Podáváme jako letní salát, nebo k masovým minutkám.

Hlívový salát s jogurtem a křenem
450 g hlívy, olej, pepř, drcený kmín, 1 bílý jogurt, citronová šťáva, kousek křenu, listy zeleného salátu, sůl

Houby nakrájíme na větší kousky a podusíme na trošce oleje s pepřem, kmínem a solí.
Zakapeme citronovou šťávou a necháme vychladnout. Podušené hlívy smícháme s bílým jogurtem,
dochutíme strouhaným křenem. Naplníme do misek, které vyložíme listem salátu,
navršíme hlívovou směsí a dáme do chladničky na 30 minut vychladit.
Podáváme s pečivem

Hlívová pomazánka
200 g hlívy, 2 lžíce másla, 2 tavené sýry, 2 sýry žervé, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, hořčice, mléko,
nebo smetana, pepř, sůl

Nakrájenou hlívu dusíme na tuku asi 20 minut. necháme zchladnout a pomeleme. Sýry se smetanou utřeme do hladka,
přidáme nastrouhanou cibuli a kyselou okurku, dochutíme solí, pepřem a hořčicí. nakonec vmícháme houby.
Pomazánku natíráme na chléb.

Hlívový salát s celerem
300 g hlívy, 1 menší celer, jablko, cibule, pepř, olej, petrželka, citronová šťáva, sůl

Pokrájené houby podusíme na minimu tuku v kastrolu. Oloupaný celer uvaříme v osolené
a okyselené vodě téměř do měkka. Horký nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme na jemné kousky,
jablko nastrouháme na hrubém struhadle. Vše smícháme, osolíme a okořeníme.
Promícháme s olejem a zakapeme citronovou šťávou. necháme v chladničce uležet.
Posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Hlívový salát s celerem
300 g hlívy, 1 menší celer, jablko, cibule, pepř, olej, petrželka, citronová šťáva, sůl

Pokrájené houby podusíme na minimu tuku v kastrolu. Oloupaný celer uvaříme v osolené
a okyselené vodě téměř do měkka. Horký nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme na jemné kousky,
jablko nastrouháme na hrubém struhadle. Vše smícháme, osolíme a okořeníme.
Promícháme s olejem a zakapeme citronovou šťávou. necháme v chladničce uležet.
Posypeme sekanou petrželkou.
Podáváme s bílým pečivem.

Pomazánka z plísňového sýra s hlívami
150 g plísňového sýra, 2 lžíce zakysané smetany, 150 g hlívy podušené na másle,
50 g pomazánkového másla, 1 lžíce strouhaného křenu, nasekaná pažitka, mletý pepř, sůl

Pomazánkové máslo rozmícháme s nastrouhaným sýrem a zakysanou smetanou na kašičku.
Přidáme posekané udušené houby, křen, pažitku, osolíme a dle chuti okořeníme. mažeme na pečivo,
nebo pomazánkou plníme vydlabaná čerstvá rajčata.

POLÉVKY

Hlívová polévka

500 g hlívy, 2 cibule, 1 kostka masoxu, pepř, mletá paprika, lžíce oleje, kořenová zelenina
( mrkev, petržel, celer ), na zahuštění nastrouhaná syrová brambora, voda, sůl

Hlívu nakrájíme na hrubé nudličky i s nožičkami. Do hrnce dáme zpěnit na olej cibule nakrájené na kostičky,
zasypeme mletou paprikou. Vložíme nakrájené houby, prudce orestujeme.
Zalijeme vodou s kostkou masoxu a vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu,
dokořeníme pepřem. necháme asi 25 minut vařit. Do polévky vložíme nastrouhanou bramboru
a vaříme tak dlouho, až se polévka zahustí. Posypeme čerstvou zelenou natí petržele, nebo pažitky.
Podáváme i jako svačinu s pečivem.

Rýžová polévka s hlívou
250 g hlívy, 50 g rýže, 50 g másla, nebo oleje, 1 střední cibule, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka,
pepř, 1 žloutek, 70 g strouhané kořenové zeleniny, muškátový oříšek, sůl

V kastrolu usmažíme cibuli na oleji a přisypeme hladkou mouku, z které uděláme cibulovou zásmažku.
Přilijeme 1 šálek vody, přidáme pokrájenou hlívu, zeleninu, osolíme a okořeníme. Vaříme do poloměkka.
Vhodíme opláchnutou rýži a znovu vaříme. před ukončením varu v mléce rozšleháme žloutek a vlijeme do polévky.
Polévku posypeme natí dokořeněné strouhaným muškátovým oříškem. Podáváme s chlebem.

Hlívová česnečka
200 g hlívy, 1 lžíce sádla, 4 stroučky česneku, kmín, mletý pepř, polévkové koření, sůl

Houby nakrájíme a na tuku orestujeme. Vše zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme, opepříme
a vaříme do změknutí. Česnek utřeme na soli a přidáme před koncem varu do polévky.
Dochutíme polévku novým kořením.
Chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme je na pánvi na oleji. Podáváme k polévce.

Krémová hlívová polévka
500 g hlívy, 1 cibule, 30 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru z kostí, nebo masoxu,
2 vařená vejce, 230 ml smetany, zelená petržel, pepř a sůl

Cibuli osmahneme na tuku a vložíme na ni hlívu nakrájenou na nudličky, chvíli vše restujeme.
Zalijeme vývarem a vaříme asi 30 minut. Ve smetaně rozšleháme hladkou mouku,
vše vlijeme do polévky a ještě pomalu povaříme. Dochutíme pepřem a osolíme.
Do talíře vložíme najemno posekaná vařená vejce a zelenou nať, zalijeme polévkou.
Podáváme s chlebem.